حسن تفضلی مشهور به ارباب تفضلی زاده ۱۲۷۴ کاشان از بنیانگذاران صنعت نساجی در کاشان است. کارخانه کوچک وی طی ۴۵ سال به یکی از بزرگترین واحدهای نساجی ایران تبدیل شد و از او به عنوان پدر نساجی ایران یاد میشود.
او درسال ۱۳۱۳ اولین فعالیت مدرن نساجی را با 100 نفر در کارگاه کوچکی آغاز کرد. درسال ۱۳46 تعداد دوکهای نخریسی به ۳۶۵۰۰ عدد، ماشینهای بافندگی به ۱۰۴۰ عدد و تعداد کارکنان به ۲۸۰۰ نفر افزایش یافت. روزانه حدود صد هزار متر پارچه و ۹۰ نوع بافته، تولید میشد.
دومین سرمایهگذاری صنعتی تفضلی در سال ۱۳۳۴، با شراکت خاندان لاجوردی صورت پذیرفت. کارخانه مخمل و ابریشم کاشان با شعار طاووس نساجی ایران با مدیریت محمد رضایی (فارغ التحصیل مدیریت صنعتی از آمریکا) آغاز به کار نمود. در سال 1345 این کارخانه 2000 نفر نیرو داشت.
پس از انقلاب، وی در مظان اتهام و همکاری با حکومت پهلوی قرار گرفت و ممنوعالخروج شد. فشار به حدی بود که تفضلی را از سوار شدن به ماشین بنز بازمیداشت؛ زیرا آنان سوار شدن بر ماشین لوکس را توهین به ارزشهای انقلاب میدانستند؛ طوری که مجبور شد ماشینش را تغییر دهد. ارباب تفضلی در حالی که بیمار بود، نمیتوانست برای درمان به خارج از کشور برود. قریب ۹ سال پیگیری وی در شعبههای مختلف دادگاه تا زمان مرگش ادامه داشت.
مدیریت جدید نتوانست از عهده مدیریت صنایع ریسندگی و بافندگی کاشان برآید و حتی نتوانست شرکت را سرپا نگه دارد.آنان با فروش سرمایههای شرکت، بازخرید پرسنل و بازنشسته کردن پیش از موعد کارگران، کوشیدند زیان انباشته را کاهش دهند. 95 درصد کارخانجات ارباب هم اکنون تخریب شده اند.
ارباب تفضلی در ۹ آبان ۱۳۶۶ در سن ۹۲ سالگی در کاشان در گذشت. او در کفنی که در کارخانه خودش بافته شده بود به خاک سپردند. بانک مرکزی اعلام کرد هیچگاه خروج ارزی از سوی تفضلی صورت نگرفتهاست و در تمام مکاتباتش با نهادهای حقوقی، تأکید بر ۵۰ سال خدمت به صنعت کشور کرد.
از دیگر خدمات ارباب تفضلی :
.کمک به ساخت باشگاه ورزشی کارگران کاشان ساخت مرکز رادیولوژی و سیسییو در بیمارستان شهید بهشتی کاشان
. مرمت آرامگاه محتشم کاشانی و چاپ اشعار وی
. کمک به تأسیس دانشگاه علوم پزشکی کاشان
. کمک به تاسیس دانشکده نساجی دانشگاه امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)