پدر استاد غلام

سال‌ها پیش، سه برادر از قریهٔ توران پشت به قصد زیارت، پای در راه می‌نهند. برادر کوچک‌تر قدرت ادامهٔ این سفر را نداشت؛ بنابراین برادرانش او را در یزد می‌گذراند و می‌روند. دیگر از آن دو برادر بزرگ‌تر خبری به دست نمی‌آید. برادر کوچک‌تر رضا نام داشت و همو است که بعد از چندی در زمینهٔ نساجی مهارتی می‌یابد و به درجهٔ استادی می‌رسد. استاد رضا ازدواج می‌کند؛ لکن فرزندان او یکی پس از دیگری می‌میرند و از همه چیز و همه جا ناامیدش می‌کنند.تا اینکه پسری برای او می ماند که نامش را غلام نام می‌نهد. این تولد مقارن با سال ۱۲۵۷ ه.ش است.

کودکی و جوانی

غلام پدر خود را در کودکی از دست می‌دهد. قبل از این، پدرش او را نزد یکی از استادان ترمه‌باف و زری‌باف به نام حاجی علی تقی سلیمان شاهی به شاگردی می‌سپارد. او در اندک زمانی، رمز و رموز این فن را می‌آموزد و خود، استادی بی‌مانند در نساجی سنتی می‌گردد. استاد غلام در جوانی به قصد زیارت به کربلا رفت. او در آنجا با حاجی عبافروشی که اصالتاً ایرانی بود آشنا شد و در همانجا کارخانهٔ عبابافی تاسیس کرد. آنگاه به یزد بازگشت و با تبدیل دستگاه‌های قدیمی بافندگی به دستگاه‌های پرتاب سریع ماکو یا ماکوپران، میزان تولید و کیفیت محصول را افزایش داد.

راه اندازی کارخانه اقبال یزد

استاد غلام صنعتی در سال ۱۳۰۰ ه.ش به کمک امیر خان کوراوغلی نخستین دستگاه بافندگی ماشینی را به همراه یک دستگاه مولد برق از آلمان به یزد آورد و خود به راه انداخت. او پارچه‌هایی مشابه بافته‌های خارجی تولید نمود و در نمایشگاه کالا‌های ایرانی در تهران به نمایش گذاشت.

راه اندازی کارخانه درخشان یزد

حسین علی هراتی در سال ۱۳۱۰ ه.ش از استاد صنعتی خواست تا در تاسیس و پروژهٔ خرید ماشین آلات ریسندگی و بافندگی و رنگرزی کارخانهٔ درخشان همکاری کند. صنعتی برای خرید ماشین آلات و دورهٔ کارآموزی به آلمان رفت و پس از ۲ سال به ایران بازگشت. او نسبت به نصب دستگاه‌ها و راه‌اندازی و بهره‌برداری این کارخانه زحمات زیادی را متحمل گردید؛ اما شرکا او را از حق شراکت محروم نمودند. با این همه، او از تاسیس چنان کارخانه‌ای در یزد خوشحال و خشنود بود.

راه اندازی کارخانه سعادت یزد

استاد غلام صنعتی در تاریخ ۲۵/۷/1325 اولین آگهی تاسیس کارخانهٔ سعادت نساجان با سرمایهٔ پنجاه میلیون ریال را بین نساجان، صباغان، صنعتگران نشر داد. سپس اساس‌نامه‌ای جامع و کامل نوشته شد و شرکت سعادت نساجان یزد در تاریخ ۱7/۱۱/۱۳۲۶به شمارهٔ ۷۳ به ثبت رسید. در اولین جلسهٔ هیات مدیره که در تاریخ 2/۱۲/1326 تشکیل گردید، وی به عنوان مدیر فنی انتخاب و منصوب شد.

غلام صنعتی تا پایان عمر، مدیر فنی کارخانه‌اش بود. وی پس از عمری خدمت خالصانه و صنعت نوآورانه، در اواخر اسفند ۱۳۴۷ ه.ش به سرای باقی شتافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *